Zwalczanie chorób malin

Maliny uprawiane są w ogrodach przydomowych oraz na profesjonalnie prowadzonych plantacjach. Niezależnie od sposobu ich uprawy są one narażone na porażenie przez liczne choroby, które niszczą roślin oraz owoce. Porażone rośliny gorzej plonują, a owoce nie nadają się do spożycia lub mają krótszą trwałość pozbiorczą.

Jakie choroby występują w malinach?

W uprawie malin występuje kilka jednostek chorobowych, przeciwko którym należy prowadzić ochronę fungicydową:

  • Szara pleśń jest pospolita choroba powodowana przez Botrytis cinerea, który jest grzybem porażającym różne gatunki roślin uprawnych i ozdobnych. Choroba występuje na różnych częściach roślin w tym na kwiatach, powodując ich zamieranie oraz na owcach.
  • Zamieranie pędów- objawy tej choroby widoczne są postaci fioletowo-brunatnych plam na pędach, które wraz z rozwojem choroby "rozlewają" się na jej całym obwodzie. Choroba powodowana przez Didymella applanata powoduje zamieranie roślin.
  • Antraknoza malin — choroba atakuje liście, powodując ich zasychanie i opadanie oraz owoce. Porażone owoce są drobne, nie nabierają jędrności i szybko zasychają.

Zwalczanie chemiczne

Uprawa malin na plantacjach produkcyjnych bezwzględnie wymaga zastosowania środków grzybobójczych. Tylko prawidłowo dobrany program ochrony, umożliwi optymalne plonowanie tej wieloletniej uprawy. Dlatego też bardzo ważne jest wykonanie zabiegu fungicydami o wielokierunkowym działaniu, który zwalczy choroby o największym wpływie na plon. Jednym z produktów, który można wykorzystać do ochrony maliny przed szarą pleśnią, zamieraniem pędów oraz antraknozą, jest Switch 62,5 WG.

Produkt zwalcza szerokie spektrum chorób, jednak występują one w różnym okresie wegetacji. Dzięki możliwości zastosowania go do dwóch razy podczas jednego roku uprawy można zwalczyć nim najważniejsze jednostki chorobowe.

Technologia DSG w uprawie malin

Technologia DSG to autorskie rozwiązanie firmy Osadkowski, które zostało przygotowane z myślą o stymulowaniu uprawy do realizacji maksymalnego potencjału plonowania. W uprawie malin warto zastosować:

  • MAXI-GROW, który wpływa na dynamikę i jakość kwitnienia, a tym samym zwiększa ilość zawiązywanych owoców
  • Barrier Si-Ca - połączenie krzemu i wapnia, pierwiastków wysycających tkanki roślinne w efekcie czego zwiększa się ich odporność na infekcję grzybami 
  • HumiCalc 4.0- aktywator stosowany doglebowo, jego celem jest zwiększenie dostępności składników pokarmowych — dobrze odżywione rośliny są mniej podatne na porażenie oraz intensyfikację życia mikrobiologicznego.